workshops

 

 

Uit de verbinding beeldend werken en psychotherapie zijn door mij een aantal eendaagse workshops ontwikkeld.
In alle workshops is de werkwijze voor een belangrijk deel geïnspireerd op de werkwijze van Michiel Dhont. Zie: Michiel Cnz Dhont 't Tijdloze uur. Lamboo 2000 ( www.dhont.nl)

RINO- workshop: WERKEN MET DE METHODE VAN 'T TIJDLOZE UUR

Deze workshop, georganiseerd door RINO Noord-Holland, is bedoeld voor kindertherapeuten die deze manier van beeldend werken in hun therapieén willen toepassen.

't Tijdloze uur is geschreven door beeldend kunstenaar Michiel Cnz Dhont, voor kinderen in de basischoolleeftijd. De ondertitel luidt: 22 oefeningen voor de integratie van emotionele, cognitieve en sociale intelligentie. Dhont ontwikkelde de oefeningen aanvankelijk voor zijn schildercursussen op de Werkplaats Molenpad. Bij het experimenteren met deze methode op basisscholen bleek dat de oefeningen de concentratie en het zelfvertrouwen van de leerlingen bevorderden en dat deze oefeningen ze beter in contact brachten met hun gevoel. Ik heb de oefeningen aangepast en ingebouwd in mijn therapieën, eerst in die van kinderen en jeugdigen en later ook in die van volwassenen.

toelichting en werkwijze
Als kinder-en jeugdpsychotherapeute op een school voor Speciaal Onderwijs startte ik enkele jaren geleden een project "schilderen over epilepsie", waarin ik, met gebruik van de technieken van Dhont, kinderen liet schilderen over hun beleving van de epilepsie. De resultaten waren bijzonder, omdat de kinderen via de beeldingang beter onder woorden konden brengen wat ze voelden. Via het beeld werd het gevoel meteen zonder woorden uitgedrukt. Door er samen rustig naar te kijken en er een dialoog over aan te gaan, kwamen de woorden erbij. Zo kon er ook een cognitieve integratie van het beleefde gevoel plaats vinden. In de workshop kan men al doende leren hoe met deze technieken te werken en hoe en wanneer je ze in een therapie kunt inbrengen. Er zal worden ingegaan op de therapeutische werking van de verschillende oefeningen. Door zelf te oefenen en er met elkaar over te reflecteren wordt duidelijk wat de mogelijkheden zijn.
Aanmelden voor deze workshop op www.rino.nl

 

Workshop tekenen schilderen:

LOSLATEN EN DOORGAAN

een motorische weg naar je eigen gevoel en creativiteit in beeldend werken

Het doel ven de workshop is:
– dat je via oefeningen en ervaringen met houtskool, klei en verf in staat bent om zonder belastende barrières uit het denken je eigen handen te vertrouwen in het creatieve proces.
– dat je de ervaring krijgt hoe prettig het is om via experimenteren en gewoon durven doen, in de creatieve stroom te komen. ,
– dat je dichter komt bij je eigen "handschrift", jouw eigen manier van uitdrukken.
– dat je meer in staat bent vanuit je eigen gevoel tot expressie te komen.
– dat je leert hoe je jezelf kunt opwarmen en losmaken voor je gaat tekenen, schilderen of beeldhouwen, of welk ander creatief proces dan ook.
– dat je kunt loslaten en doorgaan.

De werkwijze in de workshop is heel gestructureerd. Het grootste deel van de dag bestaat uit
door mij begeleide oefeningen, veel met houtskool en krijt en ook met klei.
Aan het eind van de dag werk je een uur aan een schilderij met acrylverf op papier.
Bij sommige onderdelen maak ik gebruik van muziek.

Het materiaal: kwasten,acrylverf, papier, krijt, houtskool en klei, wordt door mij verzorgd en is bij de prijs inbegrepen.

Voor wie?
De workshop is zowel geschikt voor mensen die al veel ervaring hebben met beeldend werken, als voor mensen die nog nooit iets gedaan hebben op dit terrein en willen uitzoeken hoe beeldend werken is.
Het prettige van deze oefeningen is dat iedereen het kan en via deze weg zijn creatieve vermogens kan stimuleren, ontdekken en ontwikkelen.

De lokatie is een atelier in het atelier-complex in Amsterdam-Noord Nieuwendam.
Maximum aantal deelnemers: 8 personen

Voor de informatie-flyer en de eerstvolgende datum: stuur een mail naar ingeborgvreeswijk@hotmail.com

 

Workshop tekenen/schilderen:

HET INNERLIJK LANDSCHAP

De workshop “het innerlijk landschap”is het vervolg op de workshop “loslaten en doorgaan”.

Het doel :
Aan de hand van oefeningen wordt de essentie van landschap als schilder-thema verkend, om te komen tot abstractie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van innerlijke beelden, de zgn. binnenbeelden.

De werkwijze:
Ons brein heeft de neiging in niet-figuratieve afbeeldingen landschappen of personages waar te nemen. Deze “overlevings”-kwaliteit wordt in de workshop benut.
Er wordt opnieuw gewerkt met enkele motorische oefeningen uit de vorige workshop. Daarnaast zijn er oefeningen, gericht op leren abstraheren en wordt er gebruik gemaakt van imaginatie.

Het materiaal papier,houtskool,krijt,verf en klei wordt door mij verzorgd en is bij de prijs inbegrepen.

De lokatie is een atelier in het atelier-complex in Amsterdam-Noord Nieuwendam.
Maximum aantal deelnemers: 8 personen

Voor de informatieflyer en de eerstvolgende datum: stuur een email naar ingeborgvreeswijk@hotmail.com