BIOGRAFIE

LEVENSLOOP EN MANIER VAN WERKEN

Ik werd geboren in 1946 in Oudenrijn.
Na de middelbare school en Rijkskweekschool studeerde ik Opvoedkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ik was jaren werkzaam als wetenschappelijk medewerker Theoretische Opvoedkunde an de UvA.

Na een postdoctorale studie psychoanalytische psychotherapie werkte ik als psychotherapeute op Riagg-Oost Amsterdam en later op de Waterlelie (school voor kinderen met epilepsie) in Cruquius. Daarnaast bouwde ik een eigen psychotherapeutische praktijk op voor kinderen en volwassenen. Ik breidde mijn psychotherapeutisch repertoire uit door de opleidingen Symbooldrama (imaginatieve psychotherapie). Downing (lichaamsgerichte psychotherapie) en beeldend werken in de therapie (Dhont).

Het werken met beeldende middelen maakt een organisch onderdeel uit van mijn therapeutisch werk, zowel met volwassenen als met kinderen. Op de Waterlelie ontwikkelde ik een project “kinderen schilderen over epilepsie”, waarbij kinderen schilderden over hun gevoelens over de epilepsie.

Mijn eigen creatieve ontplooiing liep als een tweede stroom parallel aan studie en werk. Als kind had ik grote behoefte me te uiten in dans, muziek, tekenen en boetseren. Lange tijd kreeg de muziek de voorrang (cello en zang, later trekzak). Als celliste speelde ik in verschillende amateur-orkesten en strijkkwartetten. Ook beleefde ik veel plezier aan het spelen en zingen in muziekgroep BoèM, rond de muziek van singer-songwriter Peter klencke.(www.peterklencke.nl).

Het werken met Symbooldrama, waarbij tekenen over de imaginatie een vast onderdeel is, activeerde mijn beeldende behoefte opnieuw. Ik begon in '95 een cursus “expressief schilderen” bij Jurgen Uiterdijk en merkte dat schilderen een noodzakelijk onderdeel van mijn leven was. Daarna kwam het schilderen steeds meer centraal te staan. Van '98 tot '03 volgde ik de opleiding op Werkplaats Molenpad van Michiel Dhont. In de zomervakanties volgde ik een aantal jaren de landschap-schildercursus van Artedu in de Auvergne. In 01-02 volgde ik een cursus portret- en modelschilderen aan de Vrije Academie Kennemerland. Sinds 2003 maak ik deel uit van de schildersgroep “Easellease” van Theo Peters.

vanaf '03 lid van kunstenaarsvereniging Meerkunst
vanaf '09 lid van kunstenaarsvereniging St Lucas

   
   

Werkwijze


Ik werk met verschillende materialen: acrylverf,olieverf en aquarel/inkt op papier en doek. Met een voorkeur voor olieverf op doek. Ook maak ik gebruik van monoprints en gemengde technieken.
Mijn manier van werken is meestal te vatten onder lyrisch abstract, al dan niet met figuratieve elementen. Hierbij laat ik me leiden door binnenbeelden (verinnerlijkte ervaringen), die mij al schilderend de weg wijzen naar een compositie die door kleur en compositie die door kleur en compositie voor mij iets wezenlijks uitdrukt. Ook beelden van buiten kunnen een aanleiding zijn, maar steeds vertaald via de gevoelswaarde van de binnenbeelden. Motoriek is belangrijk; deze komt tot uitdrukking in streek en toets. Door mijn handen onbelemmerd te volgen, kan ik zo dicht mogelijk blijven bij mijzelf en bij wat ik uit wil drukken.

Daarnaast werk ik ook figuratief. Het figuratieve werk bestaat vooral uit portretten.
Bij een portret is het voor mij van groot belang dat de kern van de geportretteerde wordt geraakt. De belangrijkste elementen daarbij zijn de blik en een expressieve schilderstijl.
Mijn jarenlange verblijf in de Auvergne heeft mij geïnspireerd tot het portretteren van het dorp en zijn bewoners. (zie: projecten).